четвер, 22 березня 2018 р.

21 березня 2018 року відбулася презентація проекту "БЕРЕЖІТЬ СОБОРИ НАШІ..." для учнів 8 класів
Підготовка тривала довго, адже спочатку кожен клас з паралелі визначив для себе, який куточок України відвідати, аби презентувати багату архітектуру нашої Батьківщини. 8-А, 8-Б та 8-В класи їздили до Львова, а 8-Г та 8-Д - Центральною Україною в листопаді місяці. Екскурсії були неймовірними. Вражень - багато!!! Звісно, у науковому проекті вони передалися у вигляді чіткої інформації про архітектуру. Але розпочали ми із загального ознайомлення з релігіями світу, які представлені на Україні. Існує всього три основні світові релігії, однією з яких є християнство. Його головною відмітною особливістю є опис світу в історичній цілісності.
До світових релігій належить не тільки саме християнство, а й основні його течії. Назва «православ'я» походить від грецького слова ortodoxia, що означає «правильна слава».  Окремо виділяють російську, грузинську, вірменську та грецьку православні церкви, кожну з яких очолює свій патріарх.Перераховуючи головні світові релігії, не можна не згадати про таку гілку християнства, як католицизм. Уся католицька церква управляється з Ватикану, а її головою вважається обраний голосуванням кардиналів Папа Римський.
До світових релігій належить іслам - досить молоде релігійне вчення в порівнянні з іншими (з'явилося в сьомому столітті нашої ери). Засновником його є пророк Мухаммад, що зробив основою віри в єдиного Бога, Аллаха, якому людина повинна підкоритися беззаперечно і навіть не намагатися зрозуміти його волю. 
Як і всі основні світові релігії, іслам є силою, яка об'єднує тих, хто його сповідує ( в основному арабські народи). Священною книгою для мусульман став Коран, який є цитатником пророка Мухаммада.
У три світові релігії входить буддизм. Зародився він як протилежність індуїзму, даючи можливість отримати просвітлення не тільки представникам вищих каст, а й простому народу. Заснував буддизм княжий син на ім'я Сіддхартха Гаутама Шак'ямуні, який пізніше став називатися Буддою. Він був першою людиною, яка досягла просвітлення - нірвани.
 Статтею 35 Конституції України встановлено: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособове чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність».
Україна – світська держава, де існує повага та взаєморозуміння між громадянами різних конфесій. Ця теза відповідає реаліям демократичної поліконфесійної країни.

Кабінет міністрів підтримав проект указу Президента України про оголошення 2018 року Роком охорони культурної спадщини. Нині в Україні нараховують близько 130 тисяч історичних пам’яток, що охороняються державою, зокрема й ті, що мають загальнолюдське значення. Збереження історичних пам’яток є нашим спільним обов’язком, аби наступні покоління також могли «доторкнутися» до минулого.
Питанням збереження пам’яток культури у світі опікується ЮНЕСКО - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури . 18 квітня в Україні святкують День пам’яток історії та культури. 
Ми здійснювали віртуальну екскурсію храмами України, що представляють світові релігії в нашій державі.
8-А клас запропонував відвідати єдиний в Європі буддійський храм "Білий Лотос", збудований у 90-х роках ХХ століття. Він є прообразом відомого буддійського храму в Лаосі. 
8-Б клас мандрував разом із нами мечеттю хана Узбека— найстаршою мечеттю Криму, збудованою в часи правління хана Узбека 1314 року . 
8-В клас поринув у Львів до найвідомішої культової споруди міста - Собору святого Юра, головного храму українських греко-католиків. 
8-Д клас зазирнув ще раз до Києва, що пишається найвизначнішою пам’яткою християнства -  Михайлівським Золотоверхим собором. 
І разом з усіма учнями згадали про рідну Вінницю, а саме Свято-Преображенський кафедральний собор.

І час не владний над Собором,
Ані над золотом хреста.
У піднебессі неозорім
Сіяє нам його краса.





Тут віру предків люди свято
В своєму серці берегли,
Пізнали мудрості багато
І нам її передали.

1 коментар: